Sterren kijken in het Buitenland

Begin

17-01-2018 om 20:00

Einde

17-01-2018 om 22:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

BERGARDE GALLERIES Het Buitenland 1, Heerjansdam

Sterren kijken
Na het daverende succes van vorig jaar organiseert Bergarde Galleries op woensdag 17 januari weer een avond sterren kijken! Dit jaar is het programma uitgebreid met een lezing van sterrenkijker Willem van Nood. Daarna trekken we (bij helder weer) het landgoed in met een aantal telescopen. We speuren deze avond naar sterrenbeeld Orion dat vanuit Nederland alleen te zien is tijdens de wintermaanden.

Informatie
Datum: woensdag 17 januari 2018
Tijd: van 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Bergarde Galleries, Het Buitenland 1, Heerjansdam
Prijs: Kinderen t/m 16 jaar gratis. Volwassenen € 5,00.
Aanmelding: Inschrijven via de webshop is verplicht.

Programma
20.00 uur – ontvangst
20.15 uur – Lezing door Willem van Nood waarin hij vertelt over het sterrenbeeld Orion, wat je kan zien door een telescoop en een korte geschiedenis over de verschillende typen telescopen en het gebruik ervan
21.15 uur – Sterren kijken in Landgoed Het Buitenland en borrel in de galerie
22.00 uur – einde

Noot: bij slecht weer gaat het programma wel door, maar is het onderdeel sterren kijken niet optimaal.

——

Orion, Down to Earth
In het landgoed Het Buitenland zijn negen ‘ruiters’ opgesteld. In het vlakke polderland gaan zij een relatie met het landschap aan. Zijn het functionele objecten? Of juist onnatuurlijke elementen, bewust geplaatst in de natuur?

Ruiters
Al eeuwen lang doen vierpotige ‘ruiters’ dienst als droogconstructies in de landbouw. De constructie van een ruiter is simpel: drie of vier stokken vormen de poten en daartussen worden de dwarsliggers geplaatst. Gras, vlas, peulvruchten en andere zaadplanten konden er zo in de open lucht op worden gedroogd.

Piramiden van Gizeh
De geraamtes van de ruiters doen denken aan piramiden: bouwwerken die de mensheid al velen mysteries hebben bezorgd. Zo is er een theorie waarin beweerd wordt dat de piramiden van Gizeh gebouwd zijn als afspiegeling van het sterrenbeeld Orion.

De ruiters in het Landgoed lijken willekeurig te zijn neergezet, maar de plaatsing ervan heeft wel degelijk betekenis. De opstelling is een afspiegeling van het sterrenbeeld Orion, die te herkennen is aan zijn zandloper-vorm.

Het Orion-project is een initiatief van jo Polak.

Het project is dagelijks te bezoeken. Landgoed Het Buitenland is geopend tussen zonsopgang en zonsondergang.

0  reacties

Cookie-instellingen