DUTCH BAROQUE VIERT 10-JARIG JUBILEUM

Begin

16-03-2024 om 19:00

Einde

16-03-2024 om 22:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Oude Kerk, Kerkstraat 49, 3331 XL Zwijndrecht

In december 2024 is het tien jaar geleden dat componist, organist en dirigent Gerard de Wit het koor en orkest Dutch Baroque Vocal Consort & Dutch Baroque Orchestra oprichtte.

In december 2024 is het tien jaar geleden dat componist, organist en dirigent Gerard de Wit het koor en orkest Dutch Baroque Vocal Consort & Dutch Baroque Orchestra oprichtte.
Met dit ensemble wilde De Wit met professionele musici een eigen geluid laten horen en door middel van educatie kennis overdragen.
Vanuit de liefde voor oorsprong en oorspronkelijkheid speelt zijn ensemble op historische instrumenten en richt het zich met name op repertoire uit de 17e en 18e eeuw.
Tijdens eerste concerten dit jubileumjaar voert Dutch Baroque de door De Wit gemaakte reconstructie naar een enkelkorige versie van Bachs Matthäus Passion uit.
De concerten vinden plaats op 15 maart in Ede en op 16 maart in Zwijndrecht.
Gerard de Wit is met zijn flexibele en dynamische ensembles altijd op zoek naar het hoogst haalbare, zowel in muzikale uitvoering als in wetenschappelijke context.
Dutch Baroque heeft dan ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt en wordt inmiddels erkend vanwege het onderscheidende niveau in vergelijking met soortgelijke gezelschappen.
Dutch Baroque biedt jaarlijks werkgelegenheid en een podium aan jonge talentvolle solisten en professionele musici.
Veel grote werken hebben in de afgelopen jaren inmiddels geklonken, zoals: Bachs Hohe Messe, de Johannes en Matthäus Passion, Buxtehudes Membra Jesu Nostri, Händels Dixit Dominus en Messiah, maar ook werken van minder bekende Nederlandse componisten als Hellendaal, Van Wassenaar en De Fesch.
In november start Dutch Baroque een meerjarenproject onder de titel ‘Bekend gemaakt, bemind geraakt’, waarmee het bekende en minder bekende muziek onder de aandacht wil brengen.
Dan zal o.a. muziek van G.F. Händel centraal staan.
Behalve dat het ensemble in de nabije toekomst optreedt in het Concertgebouw te Amsterdam en het de geografische reikwijdte wil uitbreiden door zich ook internationaal te oriënteren, heeft De Wit nog veel andere plannen in het vooruitzicht.
Educatie
De Wit is een ‘spelende dirigent’, iets dat maar weinig dirigenten doen.
“Aria’s speel ik graag zelf vanachter het klavecimbel of het orgel.
Wanneer ik de koordelen dirigeer, speelt een collega een klavierinstrument.
Veel dirigenten kunnen dit überhaupt niet”, aldus De Wit.
Naast de concertseries, zijn eigen audiolabel Dutch Baroque Records, geeft De Wit regelmatig ruimte aan jong talent met o.a. de Dutch Baroque Junior Singers die bijvoorbeeld optreden tijdens de Matthäus Passion.
In de Dutch Baroque Academy krijgen instrumentalisten en zangers workshops van beroemde en ervaren musici.
Voor Basisscholen heeft Gerard de Wit een lesprogramma ontwikkeld over J.S. Bach waarin hijzelf als Bach de hoofdrol speelt.
Reconstructie Matthäus Passion
Bachs meesterwerk is bekend in een bezetting van twee koren en twee orkesten.
Tot op de dag van vandaag bestaat er onduidelijkheid over wanneer de eerste versie van Bachs Matthäus Passion in première ging.
Musicologen nemen aan dat de bezetting van Bachs eerste versie kleiner is geweest.
De partituren hiervan zijn echter niet overgeleverd.
Met de reconstructie naar een enkelkorige versie, zoals deze waarschijnlijk in 1727 door de componist zelf werd uitgevoerd, wil artistiek leider Gerard de Wit een even indrukwekkende als nieuwe, historisch verantwoorde, editie bieden.
Bij de reconstructie gaf de in 1999 spectaculaire vondst van een Matthäus Passion van Carl Philipp Emanuel Bach, de zoon van J.S. Bach, een belangrijke historische en wetenschappelijke basis.
In de loop van jubileumjaar 2024 wordt de definitieve uitgave van de nieuwe partituur gepubliceerd en is dan ook beschikbaar voor anderen koren en orkesten.
Eerstvolgende concerten
Tijdens eerste concerten dit jubileumjaar voert Dutch Baroque de door De Wit gemaakte reconstructie naar een enkelkorige versie van Bachs Matthäus Passion uit.
15 maart 2024, 19:30 uur
Oude Kerk Grotestraat 58
6711 AN Ede
16 maart 2024, 19:30 uur
Oude Kerk, Kerkstraat 49,
3331 XL Zwijndrecht
Aanvang concerten: 19:30 uur.
Om 19:00 uur vindt een toelichting voor publiek plaats.
Tickets kosten € 35,00 (volw.), € 15,00 (13 t/m 25 jaar), gratis (t/m 12 jaar), € 92,00 (gezinscombinatie: 2 volwassenen en alle kinderen).
Uitvoerenden
Dutch Baroque Orchestra, Dutch Baroque Vocal Consort i.s.m. Gorcum Boys Choir, Marjon Strijk (sopraan), Oscar Verhaar (altus), Pablo Gregorian (tenor), Sinan Vural (bas), Jaap van der Wel (bas) en Gerard de Wit (dirigent en continuo).
https://www.dutchbaroque.nl

Cookie-instellingen