Willy Sluiter 150 jaar!

Begin

25-08-2023 om 13:30

Einde

25-08-2023 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 (Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan) 3331 BT Zwijndrecht

Van vrijdag 25 augustus t/m zondag 29 oktober 2023 is bij KunZt de nieuwe tentoonstelling 'Willy Sluiter – 150 jaar' te bewonderen.

Van vrijdag 25 augustus t/m zondag 29 oktober 2023 is bij KunZt de nieuwe tentoonstelling 'Willy Sluiter – 150 jaar' te bewonderen.
Deze landelijk bekende schilder, met Zwijndrechtse ‘roots’, maakte veel kunstwerken in verschillende stijlen.
Daarnaast heeft hij de nodige schilderijen en schetsen gemaakt met typisch Zwijndrechtse onderwerpen: van riviergezichten over de Oude Maas tot aan hardwerkende arbeiders en glasblazers.
Daarmee geven zijn werken ook een mooi beeld van Zwijndrecht aan het begin van de vorige eeuw.
De gemeente Zwijndrecht heeft zo'n 120 werken van Sluiter in bezit.
De vele schetsen, schilderijen en aquarellen worden speciaal voor zijn 150e jubileumjaar verplaatst naar expositieruimte KunZt.
Nationale en internationale roem
De schilderijen, affiches, spot- en politieke prenten maar vooral de schetsen van Willy Sluiter worden nog altijd zowel nationaal als internationaal geroemd.
Sluiter doet inspiratie op in Parijs, München, Barcelona, Venetië, Rome en zelfs in Nederlands-Indië.
Op die manier komt hij in aanraking met allerlei heersende en opkomende kunststromingen zoals het realisme, impressionisme en het expressionisme.
De schetsen vormen de basis voor grote schilderijen en aquarellen die Sluiter in binnen- en buitenland verkoopt.
Zijn werk is nog steeds door heel Nederland te vinden, waaronder in het Singer Museum in Laren, het Dordrechts Museum, Boijmans van Beuningen en het Katwijks Museum en 120 van zijn werken bij KunZt.
Willy Sluiter in Zwijndrecht
Op tienjarige leeftijd verhuist Willy Sluiter met zijn ouders in 1883 naar Zwijndrecht.
Zijn vader is notaris en behoort tot de hogere klasse in de gemeente.
Het gezin betrekt een huis aan het Veerplein, de belangrijkste plek in een dorp met op dat moment ongeveer 6000 inwoners.
Veel schetsen van zijn naaste omgeving.
Hierbij beeldt hij vooral mensen uit; of het nu arbeiders aan de havenkant of in de fabrieken zijn of mensen in hun vrije tijd.
Ook schildert hij enkele riviergezichten met daarop bekende Zwijndrechtse bouwwerken als het “Thorrehoofd” en molen Welgelegen, geflankeerd door de vele zeil- en stoomboten die dagelijks over de Oude Maas varen.
In deze schilderijen zijn de invloeden van het impressionisme goed terug te zien, zoals de vluchtige toets en het kleurgebruik.
Zijn de 'verborgen' tekeningen op de schoorsteenmantel van Willy Sluiter?
Willy Sluiter groeide op in het Oude Veerhuis in Zwijndrecht.
Jaren na zijn dood ontdekte de nieuwe huiseigenaren in 1996 tijdens een renovatie iets bijzonders: zij troffen muurtekeningen aan op de schoorsteenmantel.
Toen de toenmalige burgemeester Corporaal hier van hoorde, kon hij maar één ding doen: de sloophamer werd tegengehouden.
Tot op de dag van vandaag is de schoorsteenmantel bewaard in het gemeentehuis.
De grote vraag is nog altijd: zijn deze tekeningen van Willy Sluiter? Of niet? Heeft Willy Sluiter deze tekeningen tijdens zijn kindertijd gemaakt of is het een creatieve bouwvakker geweest? Volgens kunstcritici zijn beide opties mogelijk.
Tijdens de expositie 'Willy Sluiter 150 jaar' is de schoorsteenmantel samen met zijn 120 werken te bewonderen.
Wie weet ziet u de gelijkenissen?
De tentoonstelling 'Willy Sluiter' is elke woensdag, donderdag, vrijdag en zondag 13:30 – 16:30 te bekijken in de expositieruimte KunZt in het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1.
www.kunztzwijndrecht.nl/willysluiter

Cookie-instellingen