Open Monumentendag 2021

Begin

11-09-2021 om 09:00

Einde

11-09-2021 om 18:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Op zaterdag 11 september 2021 is het Open Monumentendag. Speciaal voor deze dag organiseert de gemeente Zwijndrecht verschillende activiteiten. Denk aan rondleidingen door het oude Raadhuis en het gemeentehuis, een monumentenfietstocht, een workshop van de internationale kunstenaar Jan Rothuizen en

Op zaterdag 11 september 2021 is het Open Monumentendag. Speciaal voor deze dag organiseert de gemeente Zwijndrecht verschillende activiteiten. Denk aan rondleidingen door het oude Raadhuis en het gemeentehuis, een monumentenfietstocht, een workshop van de internationale kunstenaar Jan Rothuizen en trouwen voor één dag. De activiteiten vinden plaats tussen 11.00 en 16.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen is reserveren voor bijna alle activiteiten verplicht.
 
Rondleiding
Wie een rondleiding van burgemeester Hein van der Loo wil, doet er goed aan vroeg te komen en tijdig te reserveren. De burgemeester geeft om 11.30 uur een rondleiding door het gemeentehuis en Oude Raadhuis. Ook vicevoorzitter Chris Moorman en raadslid Thomas Loos geven rondleidingen aan belangstellenden. Het oude raadhuis, een rijksmonument uit 1932, kende vroeger verschillende functionaliteiten. Het was naast gemeentehuis ook een postsorteercentrum, een postkantoor, een politiebureau en een bodewoning. Het huidige raadhuis heeft een kantoorgedeelte met de burgemeesterskamer op een prominente plek. Waar vroeger het postkantoor en het politiebureau zat, is nu de expositieruimte van KunZt.
 
Monumentenfietstocht
De monumentenfietstocht brengt u langs alle gemeentelijke en rijksmonumenten. Er is een fietstocht door Zwijndrecht en één door Heerjansdam. Op Open Monumentendag liggen boekjes bij het gemeentehuis klaar met een plattegrond en informatie over de monumenten. De fietstocht is op eigen initiatief en tempo te fietsen.
 
Workshop Jan Rothuizen
KunZt organiseert dit jaar wel een hele speciale workshop, waarbij kunst en architectuur met elkaar worden verbonden. Internationale kunstenaar Jan Rothuizen leert verhalen vertellen met tekeningen en tekst. Jan Rothuizen is onder meer bekend van zijn tekenwerk voor de Volkrant. Ook was zijn werk te zien in het Rijksmuseum, Museum of Modern art (MoMa) in New York en de Kunsthal in Rotterdam.
 
Trouwen voor één dag
Jong en oud kan op zaterdag 11 september onofficieel en voor één dag met elkaar trouwen in de trouwzaal in het Oude Raadhuis. Trouwen met kinderen, opa's en oma's, ouders, stiekeme verkering of geliefdes. Het kan allemaal. Een echte babs is aanwezig om de huwelijken te voltrekken.
 
Toegang is gratis, maar vanwege de coronamaatregelen is reserveren voor bijna alle activiteiten verplicht. Reserveren kan via de website: www.kunztzwijndrecht.nl/openmonumentendag

Cookie-instellingen