Johannes Passion Zwijndrecht

Begin

28-03-2020 om 18:45

Einde

28-03-2020 om 22:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Oude Kerk, Kerkstraat 49 Zwijndrecht

Het is alweer het zesde seizoen waarin Dutch Baroque traditioneel een Passion uitvoert in Zwijndrecht. Dit jaar klinkt Bach’s baanbrekende eersteling: De Johannes Passion. Zoals altijd kunt u een exclusieve uitvoering verwachten: Koor en musici spelend op historische instrumenten, met de kenmerkende aanstekelijke en dynamische aanpak van dirigent en organist Gerard de Wit. Bij Dutch Baroque is oude muziek een nieuwe beleving!

Bach schreef zijn Johannes Passion volgens een prachtig bouwplan. De ruggengraat van de Johannes-Passion is de tekst van twee hoofdstukken van het evangelie van Johannes, in Luthers vertaling. Ter verruiming van zijn dramatische mogelijkheden gebruikt Bach op twee plaatsen ook enkele verzen uit het Mattheüs-evangelie. Bach laat ons de gemoedstoestand van het haatdragende volk, de huichelachtige Schriftgeleerden, de onverschillige soldaten en plagerige omstanders voelen.
De Johannes Passion doet een groot appel op het medelijden van de luisteraar. Johannes is dan ook meer de filosoof of de psycholoog, die alles in een kader plaatst van wat er is voorspeld en hoe het leven van Jezus daarin zijn loop moet hebben. Hier staat niet de lijdensweg van Jezus voorop, maar diens koningschap.

Intense toonzetting
In het tweede deel lijkt de Johannes in een stroomversnelling te komen. De enorme intensiteit van de rechtszaak tegen Jezus waarin het volk zich steeds kwaadaardiger tegen Jezus en ook Pilatus opstelt, voert de spanning op. Het resulteert in een van de spannendste episoden uit de muziekgeschiedenis waarin het koraal ‘Durch dein Gefängnis, Gottes Sohn’ een sleutelpositie heeft. De intense toonzetting van de rechtszaak onderbreekt Bach met een sereen arioso voor de bas en een lange aria voor de tenor als episode van rust en inkeer.
Na het statige slotkoor ‘Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine’ voegt Bach nog een koraal toe ‘Lass dein lieb Engelein’. Hierin staat Bachs eigen levenseinde centraal. Bach overziet alles wat hij daarvoor heeft gecomponeerd en als ultieme bezinning schrijft hij nog dit koraal uit. Een lied, zonder voorspel, zonder naspel, dat ook melodisch naar een prachtige climax klimt als de laatste twee regels klinken.

 

Met gespecialiseerde en gekwalificeerde musici (historische instrumenten) maken wij graag onze slogan waar:
Oude muziek, een nieuwe beleving.

Dutch Baroque Orchestra
Dutch Baroque Vocal Consort
Dutch Baroque Junior Singers en solisten o.l.v. dirigent Gerard de Wit

Onze topsolisten deze avond zijn:
Sopraan Enide Lebrocquy
Countertenor David van Laar
Tenor Adriaan De Koster (13 en 14 maart) Sebastian Brouwer (27 en 28 maart)
Bas Andrew Hopper
Bas Joris van Baar

 

Inleiding bij het concert
Voor aanvang van een concert organiseert Dutch Baroque een inleiding. Zo luistert u vooraf naar een gratis informatieve en boeiende lezing over de Johannes Passion, die wordt verzorgd door Arie de Bruijn en Gerard de Wit.

Kaartverkoop en prijzen
Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee naar dit concert. Kaarten zijn ook op de dag van het concert aan de deur te koop. Houd er rekening dat de kaarten aan de deur duurder zijn dan in de voorverkoop. Pinnen is mogelijk.

Let op: Aan de deur betaalt u per ticket €5,- extra
Eerste-, tweede- en derde rangs plaatsen zijn niet aan de deur te koop, maar uitsluitend in de voorverkoop via deze website.

 • Geplaceerde- en gereserveerde plaatsen incl. koffie/thee en tekstboek:
  Eerste rang (max. 15 met goed direct zicht op orkest, solisten en koor) €69,-
  Tweede rang         €59,-
  Derde rang            €49,-
  Volwassenen (4e rij en verder, niet gereserveerd) €37,-
 • Scholieren en studenten t/m 25 jaar betalen slechts €15,-
 • Tekstboekje met vertaling en consumptie €5,- (uitsluitend aan de kerk voor aanvang te koop)
 • Kinderen tot 12 jaar gratis
 • Gratis parkeren op 5 minuten loopafstand
 • Geen administratiekosten
 • Annuleren is niet mogelijk

 

Datum en Locatie
Zaterdag 28 maart 2020, Oude Kerk Zwijndrecht, Kerkstraat 49, 3331XL, Zwijndrecht

Tijden
Deuren open om 18.45 uur
Toelichting door Arie de Bruijn vangt aan om 19.15 uur
Concert 20.00 uur – 22.30 uur

Cookie-instellingen