Expositie Helen van Vliet in KunZt: Feestelijke opening 17-01 om 17:00

Begin

17-01-2020 om 17:00

Einde

29-03-2020 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Oude Raadhuis Zwijndrecht, Raadhuisplein 1 (Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan)

De expositie van illustratrice Helen van Vliet laat een overzicht zien van 30 jaar illustratiewerk voor kranten, tijdschriften en kinderboekenuitgeverijen. Helen van Vliet werkt sinds haar afstuderen aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1988) als illustrator in Rotterdam.

Op vrijdag 17 januari om 17:00 wordt de expositie feestelijk geopend door de wethouder van cultuur Ronald de Meij. Ben je er ook bij?

De expositie van illustratrice Helen van Vliet laat een overzicht zien van 30 jaar illustratiewerk voor kranten, tijdschriften en kinderboekenuitgeverijen. De tentoonstelling bevat werk gemaakt voor zowel kinderen als voor volwassenen. Met meer dan 300 kinderboeken gemaakt voor kinderen van 4 tot 12 jaar, een aantal geïllustreerde boeken voor volwassenen en illustraties voor onder andere De Volkskrant, Het AD, Erasmus MC, het ministerie van SZW, het Rotterdams Philharmonsich orkest en verschillende ontwerpbureaus is er genoeg materiaal om er een onvergetelijke expositie van te maken!

Helen van Vliet werkt sinds haar afstuderen aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1988) als illustrator in Rotterdam. Haar opdrachtgevers zijn tijdschriften, kranten, kinderboekenuitgevers en ontwerpbureaus. Met losse lijnen, ecoline en krijt maakt ze tekeningen op papier om ze daarna in de computer te bewerken.

Na haar afstuderen huurde van Vliet een atelier in een oud ziekenhuis in Tilburg. Het eenzame bestaan van de kunstenaar beviel haar matig, daarom besloot ze illustrator te worden. Ontmoetingen met redacteuren en vormgevers en op stap naar scholen en bibliotheken leek haar veel leuker dan in je eentje werken in het atelier. De grote maskerachtige koppen van haar schilderijen maakten plaats voor gezichtjes vol emoties in prentenboeken en vrolijke illustraties in kranten en tijdschriften.

Na een voorzichtig begin en gesprekken met uitgevers werden haar lijnen en techniek losser. Rond het jaar 2000 schilderde ze veel met acrylverf en tekende ze met potlood op steeds groter formaat. Een voorbeeld daarvan is De reis van de Dwerg, een fantasy boek voor 12+.

Op zoek naar een manier om collages te maken voor het Erasmus MC lieten haar studenten van de Willem de Kooning academie haar kennismaken met de computer. Uiteindelijk veranderde de computer haar werkwijze, de nog steeds met de hand gemaakte tekeningen werden lichter van materiaal. Lichtgevoelige ecoline tekeningen konden meteen worden in gescand en bewerkt.

Het verzenden van het werk werd zo een stuk makkelijker. Het halen van de deadline blijft weliswaar nog altijd een avontuur, maar is voor Van Vliet één van de leukste kanten van het vak. Een lang gekoesterde wens was het combineren van schrijven en illustreren. In 2007 verscheen haar eerste zelfgeschreven boek Een roos voor Mees, het begin van een aantal boeken voor beginnende lezers.

In 1998 en 2001 won van Vliet de BNO prijs in de categorie boek, in 2009 en 2010 werd haar werk bekroond door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Ze doceerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en aan het Art en Design college in Utrecht. Regelmatig bezoekt ze via de Schrijverscentrale scholen en bibliotheken om aan kinderen over haar werk te vertellen.

Openingstijden: woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zondagmiddag tussen 13:30 en 16:30.

0  reacties

Cookie-instellingen